Koulun aloitus lautailijoiden tyyliin

Koulun ja treenien lisäksi koulun alussa järjestettiin suppailua, wakeboardia, sauna ja grillausta. Uudet italialaiset opiskelijat saivat myös mukavaa perehdytystä suomalaisiin perinteisiin. Paikkana mikäs muukaan kuin lautailijoiden paratiisi: Vuokatin Vesiurheilukeskus!

torstai 22. lokakuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 5.0

 

Katselukerrat (1697)/Kommentit (0)

Tagit:

Urheilulukion hiihtäjien kevät 2015

keskiviikko 9. syyskuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 5.0

Katselukerrat (1861)/Kommentit (0)

Lumilautailun yläkoululeireiltä Sotkamon urheilulukioon

"Olen unelmoinut Sotkamon urheilulukioon pääsystä siitä lähtien kun aloitin lautailun."

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 3.0

Emmi Parkkisenniemi sai kesällä 2015 mukavaa postia Sotkamon urheilulukiosta. Mitkähän mahtoivat olla fiilikset?

Katselukerrat (1369)/Kommentit (0)

Tagit:

Lumilautailijat Urheilukoulussa Kainuun prikaatissa

Tuomas Pohjonen ja Kalle Järvilehto aloittivat asepalveluksen Urheilukoulussa Kainuun prikaatissa huhtikuussa 2015. Mitä pojat kertovat kokemuksistaan?

keskiviikko 27. toukokuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 5.0

Katselukerrat (1728)/Kommentit (0)

Varusmiespalvelus huippu-urheilijana

Kotiutuvan Joonan kokemuksia - katso video!

torstai 14. toukokuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: Ei arvosteluja

Katselukerrat (1562)/Kommentit (0)

Vuokattiin opiskelemaan

[EasyDNNnews:IfMediaType:Image] Vuokattiin opiskelemaan [EasyDNNnews:EndIfMediaType] [EasyDNNnews:IfMediaType:EmbedMedia] [EasyDNNnews:MainMedia] [EasyDNNnews:EndIfMediaType]

tiistai 21. huhtikuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 2.5

Keväällä kun piti ruveta päättämään, mihin hakee kouluun, en tiennyt vielä minne lähtisin. Sen kumminkin tiesin, että lukioon en haluaisi, opiskelu ja pänttääminen oli ollut jo tarpeeksi tuskaista viimeiset kaksi vuotta. Hiihtää kumminkin halusin ja harjoitella, joten hyviin olosuhteisiin pitäisi päästä.

Vielä siinäkään vaiheessa, kun menin luokkaan yhteishakua tekemään, en ollut varma, minne haluaisin. Vaihtoehtoja oli kaksi: liikunnanohjauksen perustutkinto Vuokatti ja liikunnanohjauksen perustutkinto Kuortane. Päädyin laittamaan Vuokatin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi olosuhteiden ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian johdosta. Tätä päätöstä en ole katunut päivääkään.

Koulu on mukavaa, koska saa tehdä sitä, mikä kiinnostaa eli liikkua, eikä ole sitä hirveää pänttäämistä. Asuminen ja ruokailut hoituvat hyvin, sillä koulutukseen kuuluu ilmainen asuminen ja kolme ilmaista ruokaa päivässä. Treenaaminen on akatemian mukana helppoa ja kivaa ja mikä parasta saan siitä opintoviikkoja. Akatemiavalmennus antaa myös mahdollisuuden treenata useamman kerran päivässä, mikä ei muuten onnistuisi.

Kokonaisuudessaan Vuokattiin opiskelemaan lähteminen on ollut todella hyvä ratkaisu ja ehkä myös ainut oikea minulle. Kaikki suorituspaikat ja ladut ovat todella lähellä ja kauppa on lähellä eli kaikki mitä tarvii on kävelymatkan päässä. Totta kai on vaikeaa lähteä pois kotoa opiskelemaan, kun äiti ei olekaan laittamassa ruokaa ja pesemässä pyykkiä, mutta kaikkeen tottuu.

 

Juho Lakanen

Liikunnanohjauksen perustutkinto

Vuokatin Urheiluopisto

Katselukerrat (1755)/Kommentit (0)

Tagit: hakeminen

Elämä Sotkamossa ja Sotkamon urheilulukiossa

[EasyDNNnews:IfMediaType:Image] Elämä Sotkamossa ja Sotkamon urheilulukiossa [EasyDNNnews:EndIfMediaType] [EasyDNNnews:IfMediaType:EmbedMedia] [EasyDNNnews:MainMedia] [EasyDNNnews:EndIfMediaType]

maanantai 2. maaliskuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 5.0

Sotkamon urheilulukio tarjoaa todella hyvät mahdollisuudet kehittyä. Täällä on loistavat harjoittelumahdollisuudet ja huippuluokan valmentajat. Tässä on suurimpia syitä miksi juuri itse halusin tulla tänne opiskelemaan. Minulla oli myös jo pitkään haaveena päästä pelaamaan Sotkamon Jymyyn. Tiesin, että jos hakisin tänne opiskelemaan, niin minulla voisi olla mahdollisuus myös päästä pelaamaan Sotkamoon. Ja tässä sitä ollaan. Ensi kesä on minun kolmas vuosi Sotkamon Jymyn mukana. Nämä syyt saivat minun hakemaan tänne opiskelemaan enkä ole katunut hetkeäkään. Täällä olen saanut hyvin paljon erilaisia oppeja mm. itse pelistä ja kuinka harjoitella oikein ja mitä se vaatii, jos haluaa päästä lajin huipulle. Täällä olen saanut myös paljon uusia kavereita, joiden kanssa on ollut mukava harjoitella.

Harjoittelu täällä Sotkamon urheilulukiossa on loistavaa. Välillä on raskaita viikkoja ja välillä kevyitä, niin sanottuja palauttavia viikkoja eli harjoittelu on rytmitetty hyvin. Loistavat valmentajat ja tietenkin lahjakkaat treenikaverit takaavat sen, että kehityt varmasti myös itse. Harjoittelu itseäsi vanhempien kanssa auttaa todella paljon, koska heidän tasonsa on kovempi kuin itsellä ja se edesauttaa kehittymään. Itse olen kehittynyt täällä erittäin paljon. Pelilliset asiat ovat menneet eteenpäin, kuten pelikäsitys. Peliä pitää ymmärtää ja pelissä pitää olla kokoajan sisällä jos haluat saavuttaa huipun. Minun fysiikkaominaisuudet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia. Nopeusharjoittelussa on tehty paljon töitä ja siinä on tippunut aika hurjasti verrattuna siihen mitä se oli silloin, kun tänne lukioon tulin. Myös voimaa on tullut todella paljon. Tekniikat saatiin kuntoon heti alkuvuosina ja sen jälkeen punttisalilla on vietetty paljon aikaa voiman saamiseksi ja sitä on tullut hurja määrä, kun katsoo tuloksia tällä hetkellä ja vertaa siihen mitä ne olivat silloin 1vuonna.

Monet jotka miettivät tänne hakemista niin varmasti ensimmäisenä miettivät, että kuinkas se asuminen sujuu. Ei hätää Sompala tarjoaa loistavat puitteet ja mahdollisuudet asumiseen. Sompalassa et myöskään voi jäädä yksin, koska siellä asuvat käytännössä kaikki muualta tulevat opiskelijat. Välillä saattaa tuntua haastavalta, kun pitää itse laittaa ruuat ja pestä pyykit ja siivota. Kaikki nämä asiat kuitenkin kasvattavat henkisesti ja opit samalla myös tulevaisuuden elämää, kun lopulta sitten muutat omaan kotiin. Sielläkin täytyy laittaa ruuat itse ja pestä pyykit ja siivota ei niitä kukaan tee puolestasi. Talvisin sinun ei kuitenkaan lumitöitä tarvitse tehdä, koska Sompalan oma talotaikuri hoitaa ne.

No, vaikka tämä onkin urheilulukio, niin ei saa unohtaa koulunkäyntiä. Koulun avulla sinä kuitenkin haet itsellesi sitä tulevaisuuden ammattia. Monia mietityttää, että onko se vaikeaa yhdistää koulu ja urheilu. Tämä kysymys kysytään myös minulta itseltä aika usein. Niitä ei ole vaikea yhdistää, jos osaat rytmittää ajankäyttösi oikein. Se saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta siihen tottuu varmasti. Esimerkiksi, kun tulet koulusta teet läksyt ja sen jälkeen lähdet treeneihin. Joskus saattaa käydä niin, että läksyjä tulee niin paljon, ettet tiedä kerkeätkö tehdä harjoitusta. Silloin on hyvä tehdä niin, että koulusta päästessä, menet ensin tekemään harjoituksen ja sen jälkeen loppuillan läksyjä, jos se sen vaatii. Kaikki on itsestä kiinni täällä. Sinä itse kannat vastuun teoistasi ja seuraukset on sen mukaiset.

Suosittelen lämpimästi Sotkamon urheilulukiota kaikille, jotka haluavat kehittyä ja saada huippuvalmennusta. Täällä sinä et jää samalle tasolle. Jos sinulta löytyy uskoa ja halua niin ei muuta kuin tänne vaan!

- Patrik Wahlsten

 

Katselukerrat (1750)/Kommentit (0)

Tagit:

Lukioaika pesäpalloilijan silmin

[EasyDNNnews:IfMediaType:Image] Lukioaika pesäpalloilijan silmin [EasyDNNnews:EndIfMediaType] [EasyDNNnews:IfMediaType:EmbedMedia] [EasyDNNnews:MainMedia] [EasyDNNnews:EndIfMediaType]

maanantai 2. maaliskuuta 2015/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: Ei arvosteluja

Kun ysiluokalla lähestyi hakuaika, milloin piti hakea jatko-opiskelemaan, päätökseni keikkui kahden lukion välillä: Sotkamon lukion ja Voionmaan lukion, joka on yksi Jyväskylän lukioista. Päätös Sotkamon lukioon hakemisesta varmistui vasta viikko ennen hakuajan loppumista. Sotkamon lukioon hakemiseen vaikutti kaksi tekijää: olin ollut Sotkamossa Toni Kohosen lukkarileirillä ja toisena tekijänä oli kaverini päätös myös hakea Sotkamon lukioon. Lukkarileirillä ollessani sain jonkinlaisen käsityksen siitä, millaista Sotkamon lukiossa olisi olla ja se vaikutti päätökseeni. Myöhemmin keväällä tuli kutsu pääsykokeeseen Sotkamon lukioon ja testit sattuivat sopivasti olemaan lukkarileirin kanssa yhtä aikaan.  

   Noin puolessa välissä kesäkuuta minulle tuli kirje, jossa ilmoitettiin pääsystä Sotkamon lukioon ja kirjeen mukana oli ohjeita muun muassa asunnon hakemisesta. Odotin tulevaa innolla! Samalla myös jännitti, miten selviän, kun asun omillani niin kaukana perheestäni. Kämppikset helpottivat laskua yksin elämiseen.

    Ekan vuosikurssin aikana niin sanotusti opeteltiin, miten reenataan ja mitä reenaaminen pitää sisällään ja samalla opeteltiin yhdistämään harjoittelu ja koulunkäynti. Eka vuosikurssi, koulun sekä harjoittelun puolelta, tuntui raskaammilta kuin toinen ja kolmas, koska ei ollut tottunut reenaamaan niin kovaa ja sen lisäksi lukio vaati enemmän työtä kuin yläkoulu. Koulunkäynnin ja harjoittelun ohessa jokainen siellä asuva ulkopaikkakuntalainen nuori itsenäistyi varmasti. Jokainen joutui ensimmäisen kerran elämässään asumaan yksin ja hoitamaan kaikki kotityöt yms itse. Samalla piti myös ottaa vastuu omasta elämästään: kukaan ei ollut vahtimassa teitkö läksyt tai menitkö ajoissa nukkumaan. Sompala elämä tuli tutuksi ja se oli huikeaa! Kaikki kaverit asuivat naapurissa, joten toisilla vierailu oli helppoa.

   Toisella vuosikurssilla koulunkäynti ja harjoittelu oli jo tutumpaa eikä sopeutumiseen tarvinnut käyttää samalailla energiaa kuin ensimmäisenä vuotena. Koulunkäynti oli kenties hitusen helpompaa kuin ensimmäisenä vuotena, koska tiesi mitä lukio vaati, mutta samalla harjoittelu muuttui kovemmaksi. 

   Abivuosi on ollut huikea! Samalla vuosi on ollut haikea, koska on tiedostanut sen olevan viimeinen vuosi kaikkien kavereiden kanssa yhdessä. Luultavasti tämän vuoden jälkeen kaikkien tiet eroavat ja kaikki jatkavat omia polkujaan eteenpäin. 

  Sotkamon lukio mahdollisti pesäpallon ja koulunkäynnin yhdistämisen. Ja se antoi myös mahdollisuuden pelata toisella paikkakunnalla, koska 5. jakson sai opiskella paikkakunnalla, missä pelasi sekä koulu on sallinut lukuisat poissaolot muun muassa pelien takia. Pesäpallon ja koulun lisäksi Sotkamo on opettanut huolehtimaan itsestä ja ottamaan vastuun omasta elämästä. Ja valmentajat ovat olleet huikeita! He ovat kuunnelleet ja auttaneet, jos on ollut ongelmia - ongelmat eivät ole aina edes koskeneet pesäpalloa. Kiitos Sotkamon lukio näistä kuluneista vuosista!

- Noora Patrikainen

Katselukerrat (1741)/Kommentit (0)

Yläkoululeiriviikko

[EasyDNNnews:IfMediaType:Image] Yläkoululeiriviikko [EasyDNNnews:EndIfMediaType] [EasyDNNnews:IfMediaType:EmbedMedia] [EasyDNNnews:MainMedia] [EasyDNNnews:EndIfMediaType]

tiistai 16. joulukuuta 2014/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 4.0

Perusleiripäivä alkaa pienellä aamulenkillä ja aamiaisella. Pian sen jälkeen alkaa aamupäivän harjoitus. Treenin jälkeen matkaamme Tenetin yläkoululle lounaalle ja kolmelle oppitunnille. Oppitunneilla teemme samoja tehtäviä kuin luokkatoverimme kotona ja jos tehtävät pääsevät loppumaan, opettajamme Timo Määttä antaa lisätehtäviä. Koulupäivän jälkeen on iltapäivän harjoitus jonka jälkeen käymme syömässä päivällisen Urheiluopiston ruokalassa. Illalla on vielä pelailuja ja lihashuolto ennen yöunia.

  Valmentajamme Juho Halonen on tehnyt harjoitukset hyvin monipuolisiksi. Perinteistä ja vapaata hiihtoa, juoksua, sauvakävelyä, telinevoimistelua, pelailuja sekä kuntopiiriä on joka leirillä. Lisäksi erilaisia tehoja on käytössä peruskestävyydestä maksimiin ja pitkistä lihaskestävyysvedoista kymmenen sekunnin nopusvetoihin. Siis laidasta laitaan.

  Leirien ensimmäiset päivät sisältävät paljon eri kuntotestejä. 3000:n metrin ratajuoksu ja 5km Vaaran testijuoksu ovat kesäisin käytössä juoksukunnon mittaamisessa. Lisäksi muita ominaisuuksia testataan Kasva Urheilijaksi -testeillä ja lihaskuntotesteillä. Talviaikana juoksun tilalla on leirikisa. Meidän ryhmällä se oli tällä leirillä 5 km vapaan yhteislähtö.

  Leirillä kaverien kanssa treenatessa aika kulkee vauhdilla. Kuitenkin seitsemän päivän jälkeen koittaa normaali arki kotona treeneineen ja kouluineen.


Tuure Pesola

 

Katselukerrat (4539)/Kommentit (0)

Alppihiihtäjän arkea

[EasyDNNnews:IfMediaType:Image] Alppihiihtäjän arkea [EasyDNNnews:EndIfMediaType] [EasyDNNnews:IfMediaType:EmbedMedia] [EasyDNNnews:MainMedia] [EasyDNNnews:EndIfMediaType]

tiistai 2. joulukuuta 2014/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 2.0

Katselukerrat (3517)/Kommentit (0)

Lukio loppusuoralla

[EasyDNNnews:IfMediaType:Image] Lukio loppusuoralla [EasyDNNnews:EndIfMediaType] [EasyDNNnews:IfMediaType:EmbedMedia] [EasyDNNnews:MainMedia] [EasyDNNnews:EndIfMediaType]

sunnuntai 23. marraskuuta 2014/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 4.0
Moi!

Olen Emma Kanko. Olen 19-vuotias lumilautailija ja opiskelen Sotkamon urheilulukion lumilautailulinjalla neljättä vuotta. Koulussa käynti on tällä hetkellä rentoa, sillä kaikki pakolliset kurssit on käyty, ja pakolliset aineet kirjoitettu. Koulunkäyntini urheilulukiossa koostuu pääasiassa mukavista aineista, kuten liikunnasta. Tällä hetkellä treenaan kovasti tulevaa kisakautta varten. Viikon sisällä tulee treenattua noin 20 tuntia mm. kuntosalilla, lumilautatunnelissa ja telinesalilla.

Kauden ensimmäiset kisat ovat Europa cupin slopestyle kilpailu, joka järjestetään Hollannissa sisähallissa 27-28.11.2014. Odotan innolla reissua ja kisoja, sillä en ole aikaisemmin kisannut sisähallissa. Lisäksi kauden aikana olisi tarkoitus käydä muitakin ulkomailla järjestettäviä kisoja, muun muassa WST-kisoja ja Europa cuppeja.

Kauden tavoitteena on oppia paljon uusia temppuja ja hioa tyyli kohdalleen jo osaamissani tempuissa, lisäksi tavoitteenani on kiertää mahdollisimman paljon kisoja.

Emma

Katselukerrat (4093)/Kommentit (0)

Mitä mielessä urheiluakatemian aloittaneilla?

torstai 25. syyskuuta 2014/Kategoriat: Blogi

Artikkelin arvostelu: 4.0

Vuokatissa-Ruka Urheiluakatemiassa aloittaneet nuoret urheilijat haluavat yhdistää tavoitteellisen urheilu-uran ja opiskelun. Tässä muutamien tänä syksynä ja kesänä aloittaneiden urheilijoiden kokemuksia akatemiasta.

JOONA JOENSUU

Kainuun prikaati, lumilajien urheilijat, maastohiihto

Mikä on ollut parasta?

- Olen itsekin yllättynyt, miten hyvin on päässyt treenaamaan. Treenikalenteria kun katsoo, niin siellä on mukavasti merkintöjä. Yllättävintä on ollut, kuinka hyvät mahdollisuudet harjoitteluun ovatkaan.

Mikä on ollut haastavinta?
Kokonaisrasituksen tasapainottaminen. Sotilaskoulutuksen ja mahdollisten sairastumisten johdosta harjoittelussa tulee miettiä, mitä treeniä tehdä ja mitä ei.

Mitä haluaisit oppia?
Oman kehon kuuntelemista. Jo lyhyessä ajassa on kehittynyt itsenäisesti reagoimaan erilaisiin merkkeihin.

Mikä on yllättänyt?
- Hyvät ja toimivat tilat. Kompakti toimintamalli, esimerkiksi sotilashommat hoidetaan ripeästi.

ELIAS SYRJÄ 

Kainuun ammattioppilaitos (Kuusamon toimipiste), liiketalouden ala, freestyle

Mikä on ollut parasta?

- Leirit.

Mikä on ollut haastavinta?
- Ei oikeastaan mikään erityinen.

Mitä olet oppinut?
Leireillä on oppinut uutta suksilla.
Mitä haluaisit oppia?
Lisää kaikkia temppuja.

Missä asut ja kuinka pitkä matka on kouluun ja harjoittelupaikoille?
Asun opiskelija-asuntolassa. Kouluun on 200 metriä ja treeneihin noin 500 metriä.

INKA RONKAINEN

Sotkamon urheilulukio, pesäpallo

Mikä on ollut parasta?

- Kehittävät harjoitukset.

Mikä on ollut haastavinta?
Tekniikat, niitä pitää vielä hioa.

Mitä olet oppinut?
Kurinalaisuutta.

Mitä haluaisit oppia?
Kehittymään monipuolisesti.

Mikä on yllättänyt?
- Ei oikeastaan mikään, on ollut sellaista kuin odottikin. 

Missä asut ja kuinka pitkä matka on kouluun ja harjoittelupaikoille?
- Asun Sotkamossa. Lyhyt matka kouluun ja harjoituspaikoille.

NOOA RISKU 

Vuokatin urheiluopisto, liikunnanohjauksen perustutkinto, lumilautailu

Mikä on ollut parasta?

- On saanut uusia kavereita ja päässyt liikkumaan paljon. 

Mikä on ollut haastavinta?
- Ei mitään erityistä.


Mitä olet oppinut?
- Uutta lajeista.

Mitä haluaisit oppia?
- Mahdollisimman paljon lumilautailusta ja kehittyä laskijana.

Mikä on yllättänyt?
- Ei oikeastaan mikään.

Missä asut ja kuinka pitkä matka on kouluun ja harjoittelupaikoille?
- Asun Ruukilla (Vuokatin Opiston koulutuskeskus). Kaikki on tosi lähellä ihan asuntojen vieressä, ja osa luokista on harjoituspaikoilla.


 

Katselukerrat (2380)/Kommentit (0)

YHTEYSTIEDOT

Markkinatie 1
88610 SOTKAMO


 


Instagram

© 2020 Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia