Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia - Uutiset

Petteri Koiviston ja Miska Poikkimäen katseissa Peking2022

Petteri Koiviston ja Miska Poikkimäen katseissa Peking2022

Kirjoittaja: vrua-admin/maanantai 21. toukokuuta 2018/Kategoriat: Uutiset

Arvostele tämä artikkeli:
4.0

Sotkamon urheilulukiossa toista vuotta opiskeleville hiihtäjälupauksille, Petteri Koivistolle ja Miska Poikkimäelle, mennyt hiihtokausi oli kaksijaksoinen. Erinomaisten yksittäisten suoritusten lisäksi talvella nähtiin hienoista alavireisyyttä ja sairastelukierrettä, joiden syitä täytyi tarkasti pohtia hiihtokauden jälkeen. Kausianalyysien ja pienen hengähdystauon jälkeen työnteko kohti tulevia tavoitteita on alkanut.  


“Viime kaudesta tuli oppia vähän liiankin rajulla kädellä”

Viime vuoden harjoituskausi sujui miehillä mallikkaasti ja nousujohteisesti loppusyksyyn saakka. Testikisat ja -tulokset antoivat odottaa kovia suorituksia talvelle, jossa kaksikolla oli kirkkaimpana mielessä Nuorten MM-kilpailut tammi-helmikuun vaihteessa. Vielä 18-vuotiaiden sarjassa viime kaudella kilpailevalle kaksikolle avauskilpailut antoivat lupauksia heti kättelyssä.

- Vuokatin Suomen Cupin sprintissä tuli kauden paras hiihto heti kärkeen. Finaalipaikka ja kuudes sija oli kova veto, kertoo Poikkimäki.

Viikko Vuokatin jälkeen alkoivat sairasteluongelmat, jotka haittasivat käytännössä läpi koko talven. Nuoren miehen malttamattomuus ja kova menestymisen nälkä kostautuivat.

- Tulin Suomen Cupin jälkeen kipeäksi enkä malttanut tosiaankaan tarpeeksi levätä sairautta pois. Siitä lähti sairastelukierre, aina pari viikkoa terveenä ja viikko sairaana melkein koko talven ajan. Viime kaudesta tuli oppia vähän liiankin rajulla kädellä, sanoo Poikkimäki.

- Maaliskuun Tampereen nuorten SM-hiihtoihin sain kuitenkin hyvät tulokset hiihdettyä näihin taustoihin nähden ja se tuntui hyvältä, jatkaa Tampereen M18-sarjan tuplahopealisti.

Koivisto puolestaan vältti sairastelut loppusyksystä ja alkutalvesta. Kilpailut menivät tyydyttävästi, mutta silti tekeminen oli ajoittain puolivillaista ja kokonaisrasitus tuntui elimistössä. Kausianalyysissa molemmat merkkasivat loppusyksyn punaisella kynällä. Silloin harjoittelu saattoi mennä hieman yli.

- Tuli treenattua loppusyksystä liikaa eikä välttämättä sen takia saanut koko talvena näytettyä täysin sitä vauhtia, miltä tuntui parhaimmillaan kropassa. Hampaankoloon jäi, vaikka nuorten SM-kilpailut menivätkin hyvin, kertoo kaikki M18-sarjan SM-kultamitalit putsannut Koivisto.

- Sama homma kuin Petterillä. Syksyllä meni varmasti vähän yli eikä palautunut täysin siitä kuormituksesta. Osittain siksi tulinkin varmasti alun alkaen kipeäksi, komppaa Poikkimäki.

- Se on vaan vaikeaa ottaa kevyesti, kun kulkee. Melkosia kiksejä siitä saa, kun sauvarinteessä tuntuu, että lisää mäkeä ja kulmaa. Silloin juuri pitäisi malttaa. Viikon kevyt jaksokin olisi auttanut, toteavat nuoret hiihtäjälupaukset yhteen ääneen.
 


Nuorten MM-kisojen vapaan 10km tulevan kauden päätähtäin

Tulevalle kaudelle M20-sarjaan nouseva kaksikko nimettiin hiihtokauden päätteeksi odotetusti ST1 nuorten maajoukkueeseen ja ensimmäinen leiri on ohjelmassa kesäkuun alussa. Viime kaudella Sveitsin nuorten MM-hiihdot jäivät vielä näkemättä, mutta tulevana talvena ne siintävät entistä kirkkaampana mielessä.

- Päätavoite on vapaan 10km nuorten MM-kilpailuissa Lahdessa. Sitä kohti tehdään rajusti töitä, toteavat miehet yhteen ääneen.

Molempien selkeimpänä harjoittelun painopisteenä on hiihtovauhdin kasvattaminen.

- Kovaa hiihtämistä täytyy kehittää. Panostetaan siihen, että saadaan vauhtireserviä kasvatettua, jatkavat Koivisto ja Poikkimäki.

Tänä vuonna täysi-ikäistyneillä kaksikolla alkaa lukio-opinnot olemaan puolivälissä. Sotkamon urheilulukiossa opskelut ovat sujuneet miesten mukaan hyvällä tahdilla ja joustavasti. Toisella puoliskolla pystyy näin llen keskittymään vielä paremmin urheiluun sekä ylioppilaskirjoituksiin.

- Pakolliset kurssit on käytännössä käyty ja muutenkin koulu on mennyt mutkattomasti. Hyvässä tahdissa ollaan, toteavat miehet.

Tulevan kesän miehet aikovat viettää pääasiassa Vuokatin maisemissa. Kotona käydään pääasiassa palautumassa kevyinä harjoitusviikkoina.

- Asun varmaan koko kesän käytännössä Vuokatissa. Olosuhteet Vuokatissa on vaan niin hyvät, ettei täältä kannata lähteä minnekään joitakin ST1-ryhmän leirejä lukuun ottamatta, kertoo Sievin Sisun Poikkimäki.

- Itekin tulen viettämään Vuokatissa enemmän aikaa kuin viime kesänä. Kotoa Kuhmostakin toki löytyy ok maastoa, mutta kyllähän tuo Vuokatinvaara on vaan aika kova juttu, jatkaa Kuhmo Skitä edustava Koivisto.


Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa porukkasparrausta treeneissä ja treenien ulkopuolella

Koivisto ja Poikkimäki ovat kamppailleet tasaisesti vuosien ajan samoilla kilpa- ja treenipoluilla. Kova menestymisen nälkä yhdistää kaksikkoa, mutta hiihtäjätyyppeinä he ovat erilaisia. Koivisto on enemmän jaksava kestävyystyyppi, kun Poikkimäellä puolestaan nopeuspuoli ja perinteinen hiihtotyyli on selkeä vahvuus. Erilaiset vahvuudet tuovat erinomaista sparraushyötyä, kun harjoitellaan paljon porukassa. Se luo myös uskoa, kun toinen menestyy.

- Pystymme hyvin sparraamaan toisiamme treeneissä, kun Petterin kanssa on eri vahvuudet. Lisäksi meidän akatemian treeniporukasta löytyy muitakin kovia. Esimerkiksi Wilkku (Wiljam Mattila) on hirmunen rinttikone! Siltä saa ottaa opiksi räjähtävyyttä ja kovaa hiihtämistä, kertoo Poikkimäki.

Urheiluakatemiassa harjoitellaan paljon yhdessä ja kaksikon vuosikurssin pojille on syntynyt erityisen tiivis yhteisö ympärille. Pojat ovat nimenneet yhteisön Jyystö Ski Teamiksi. Miten porukka on alkujaan syntynyt?

- Matkalla on ollut monia vaiheita, mutta se lähti siitä, että oltiin mm. samoilla yläkoululeireillä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa sekä näimme tietysti kilpailuissa. Meillä oli hyvä meininki leireillä ja lopulta siitä muotoutui todella tiivis porukka, että käytännössä kaikki tulimme Vuokattiin lukioon. Täällä hommat on jatkunut entisellään ja on tehty kaikenlaista, kertovat pojat virne kasvoillaan.

Vaikka kovaa harjoitellaan ja tavoitteet ovat korkealla, on pidettävä riittävän rentoa meininkiä yllä. Yhteinen kehittymisen halu sparraa jokaista eteenpäin.

- Me pyritään vetämään rennolla meiningillä eikä oteta liian vakavasti näitä juttuja. Pidetään hauskaa samalla, kun tehdään kovasti töitä. Kaikki meidänkin porukasta tykkää treenata kovaa niin se auttaa jokaista, sanoo Koivisto.  
 


Valmennuksesta yhä enemmän itse vastuuta

Poikkimäki ja Koivisto kertovat oppineensa paljon urheilijaelämästä viime vuosina. Molempien puheissa huokuu oman tekemisen kriittinen analysointi ja valtava halu kehittyä. Miehet ovat tottuneet nuoresta lähtien pohtimaan itse paljon omaa tekemistään.

- Olen jo melko nuoresta asti miettinyt itse harjoitusjuttuja. Juniorina iskä oli siinä sivussa ja sen jälkeen Ilkka (Jarva) ja Jussi (Simula) ovat olleet auttamassa. Mutta tosi paljon itse teen treeniohjelmaa ja he sitten sanovat väliin tarvittaessa, toteaa Poikkimäki valmennuskuvioistaan.

- Sama homma. Isän kanssa katsotaan tällä hetkellä treenejä ja tietenkin paljon Jussin (Simula) sekä muidenkin akatemiavalmentajien kanssa käydään keskusteluja painotuksista ja kehityskohteista. Koko ajan kuitenkin ite ajatellaan ja mietitään, kertoo Koivisto.

- Siihen sen pitäisi mennäkin! Valmentaja ei saa olla se, kuka sanoo tasan tarkkaa mitä tehdään. Itse täytyy miettiä omaa tekemistä ja kehityskohteita, jatkavat miehet kompaten toisiaan.

Seuraavien kolmen vuoden suunnitelmat ovat tiukasti piirrettynä kiveen ja senkin jälkeen kaksikolla vaikuttaa olevan selvät sävelet.

- Käydään lukio loppuun ja siihen päälle sitten armeija. Sen jälkeen on halu jäädä Vuokattiin ja heittäytyä täysipäiväisesti urheiluun. Mahdollisesti ehkä jotain opiskelua rinnalle, sanoo Koivisto ja Poikkimäki vuorotellen.

Pidemmän aikavälin tavoitteita kysyttäessä ei tarvitse kauaa odotella miesten vastauksia.

- Peking 2022, sanovat miehet välittömästi kysymyksen jälkeen.

- Kläbo ja Bolshunov ovat osoittaneet, että nuorena pystyy menestymään, kun löytyy nopeutta ja kaikki toimii, jatkaa Koivisto.

- Ja parin viime vuoden aikana oman ikäisten kansainvälisissä kisoissa ollaan molemmat pärjätty. Hyvällä tiellä ollaan, mutta raakaa työtä se vaatii! Ei se kuitenkaan mahdottomuus ole, päättää Poikkimäki.


Kuva: Jussi Simula

Katselukerrat (5399)/Kommentit (0)

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy jättääksesi kommentin.

YHTEYSTIEDOT

Markkinatie 1
88610 SOTKAMO 


Instagram

© 2020 Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia