Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia - Uutiset

Akatemian kestävyysurheilijoita ravitsemustutkimuksessa

Akatemian kestävyysurheilijoita ravitsemustutkimuksessa

Kirjoittaja: vrua-admin/torstai 26. huhtikuuta 2018/Kategoriat: Uutiset

Arvostele tämä artikkeli:
4.5

Maria Heikkilä tekee väitöstutkimusta Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolle, minkä tavoitteena on tutkia nuorten kestävyysurheilijoiden ravitsemusosaamiseen ja -asenteisiin liittyviä seikkoja. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kestävyysurheilijoita on ollut mukana tutkimuksen eri vaiheissa alusta alkaen, ja viimeinen tutkimusosio aloitettiin kuluneen huhtikuun aikana.

Heikkilä on nähnyt oman kestävyysurheilu- ja valmennustaustansa kautta, että nuorten urheilijoiden ravitsemustiedoissa on valitettavan paljon puutteita ja vääristyneitä käsityksiä. Tätä kautta hän halusi kohdistaa tutkimuksen nimenomaan nuoriin 16-20-vuotiaisiin kestävyysurheilijoihin.

- Uskon, että ravintoasioiden ymmärryksen ja merkityksen korostaminen hyödyttävät yksilöitä jatkossa, kertoo Heikkilä.

Tutkimuksen ensimmäisen osion kyselytutkimukseen osallistui valtakunnallisesti yli 300 nuorta urheilijaa. Lisäksi valmentajille tehtiin myös samansuuntainen kyselytutkimus. Tämän kattavan otannan perusteella voitiin todeta suurimpien puutteiden koskevan hiilihydraattien ja proteiinien saantia sekä ravintolisiä. Nuorelle kestävyysurheilijalle energiakulutuksen ja riittävän ruokamäärän hahmottaminen olivat haastavaa.

- Koko tutkimuksen yleisenä tavoitteena on päästä nimenomaan konkreettisesti vaikuttamaan nuorten urheilijoiden sekä valmentajien ravitsemustietoihin ja -taitoihin, jatkaa Heikkilä.
 

Viimeinen tutkimusvaihe käyntiin huhtikuussa

Vuoden 2016 alkupuolella aloitetun väitöstutkimuksen viimeinen vaihe aloitettiin nyt huhtikuussa, mihin osallistuu noin 40 akatemiaurheilijaa. Loput osallistujat tutkimukseen rekrytoidaan kesälajeista syksyllä. Heikkilä oli tyytyväinen, että sai Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian nuoret mukaan tutkimukseen.

- Halusin mielellään nuoria hiihtäjiä mukaan myös oman lajitaustan kautta. Lisäksi Vuokatissa on paljon hiihtäjiä tiiviisti pienellä alueella, kertoo Heikkilä.
 


Ensimmäinen luentotilaisuus pidettiin urheilijoille viime maanantaina


Heikkilän tutkimukseen kuuluu, että hän pitää urheilijoille huhti-toukokuussa kolme luentotilaisuutta ravitsemusasioihin liittyen. Ennen ensimmäistä luentoa nuorten ravitsemustiedot, - taidot ja -asenteet kartoitettiin ruokapäiväkirjalla ja lomakekyselyillä. Luentojen jälkeen sitten verrataan, millaista vaikutusta tietoiskuilla on ollut muun muassa käytännön ruokavalintoihin ja ravitsemustietoihin.

- Puolet ryhmästä käyttävät myös MealLogger-sovellusta luentojen jälkeen, jolla pystytään konkreettisesti todentamaan nuoren ruokavalintoja, sanoo Heikkilä.

Heikkilä korostaa, että koko tutkimuksesta halutaan tehdä sekä nuorille että tutkijalle molemmin puolin hyödyllinen.

- Kun nuoret osallistuvat tutkimukseen, haluan antaa heille myös takaisin mahdollisimman paljon informaatiota. Urheilijat saavat minulta esimerkiksi konkreettista palautetta heidän ruokapäiväkirjoistaan sekä luennoilla teemme useampia yksilöllisiä ravintoaine- ja tarvelaskelmia, päättää Heikkilä.

Katselukerrat (5977)/Kommentit (0)

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy jättääksesi kommentin.

YHTEYSTIEDOT

Markkinatie 1
88610 SOTKAMO 


Instagram

© 2020 Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia