Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia - Uutiset

Valmennuksen kehittämishanke päätökseen - saa jatkumoa

Valmennuksen kehittämishanke päätökseen - saa jatkumoa

Kirjoittaja: vrua-admin/2. marraskuuta 2017/Kategoriat: Uutiset

Arvostele tämä artikkeli:
3.6

Teknologia ja lumilajien valmennus on kehittyvät nykypäivänä nopeasti, ja uusia seurantamittareita tulee markkinoille jatkuvasti. Informaation ja uusien mahdollisuuksien määrä on näin ollen suuri, ja parhaiden menetelmien testaaminen osana valmennustyötä on tullut mahdottomaksi. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa vuosina 2015-2017 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa toteutettu valmennuksen kehittämishankkeen tavoitteena oli vastata tähän haasteeseen.

Hankkeen päätavoitteena oli kehittää teknistä alustaa kuormittumisen seurantajärjestelmästä tulevaisuuden pohjaratkaisuksi, joka kerää mitattua dataa yhteen tietokantaan useamman rinnakkaisen tietokannan sijasta. Hankkeessa verrattiin eri seurantamenetelmiä ja näiden käyttökelpoisuutta urheiluakatemian opiskelijoiden käytössä noin kaksi vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa. Ensimmäinen vuosi sisälsi eri mittausmenetelmiin tutustumista ja näiden omaksumista osana urheilijan arkea sekä toinen vuosi varsinaista datan keruuta. Vuokatissa tutkimukseen osallistui noin 40 kestävyyslajin ja Rukalla noin 20 alppilajien akatemiaurheilijaa. Tuloksia ja mittauksista saatua palautetta hyödynnettiin kuormittumisen seurantajärjestelmän muotoilussa.

Seurantamenetelmien valinnassa lähtökohtana olivat urheilijoiden itsensä tekemät testit tai mittaukset, jotka tallentuvat automaattisesta mittarivalmistajan pilvipalveluun. Tutkittavien joukosta valittu ydinryhmä, noin 10 henkilöä Vuokatista ja 10 Rukalta, ottivat seurantatutkimuksen aikana käyttöönsä ortostaattisen testin, Checkmylevel Readiness -testin, hyppytestit sekä antoivat sylkinäytteitä hormonimäärityksiin. Testeistä ja hankkeen tuloksista voi lukea tarkemmin hankkeen loppuraportista.

Hankkeen tuloksena akatemiavalmennuksen käyttöön saatiin uusia nykyaikaisia ja kenttäkäyttöisiä mittausmenetelmiä, joista erityisesti orto- ja pikkumattotestit koettiin tärkeänä lisänä urheilijan kuormittumisen ja kehittymisen seurannassa. Hankkeen tuloksia hyödynnettiin urheiluakatemian lisäksi lajiliittojen päivittäisvalmennuksessa.

Valmennuksen kehittämishankkeen jatkumona urheiluakatemiassa jatketaan urheilijoiden pitkäaikaisella seurantatutkimuksella, jossa on mukana yhteensä noin 30 maasto- ja ampumahiihtäjää lukion 1. ja 2. vuosikurssilta. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa erilaisin mittarein nuorten urheilijoiden kehittymistä urheilulukion aikana. Projekti kestää kokonaisuudessaan noin 2,5 vuotta, jonka aikana monitoroidaan muun muassa urheilijoiden unta, tehdään pikku- ja suoria mattotestejä sekä tekniikkakontrollia kehittymisen seuraamiseksi. Tutkimuksen toteuttaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden laitos ja päätutkijana on liikuntatieteiden tohtorikoulutettava Christina Mischica.    

Katselukerrat (2747)/Kommentit (0)

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy jättääksesi kommentin.

YHTEYSTIEDOT

Markkinatie 1
88610 SOTKAMO



 


Instagram

© 2018 Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia