Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia - Uutiset

Tutkimus: Painomailaharjoittelun vaikutus lyöntisuoritukseen

Tutkimus: Painomailaharjoittelun vaikutus lyöntisuoritukseen

Kirjoittaja: Järjestelmänvalvoja/torstai 10. maaliskuuta 2016/Kategoriat: Uutiset

Arvostele tämä artikkeli:
3.5

Painomailaharjoittelun vaikutus lyöntisuoritukseen

Vuokatti–Ruka Urheiluakatemian pesäpallon valmennuslinjan ja Karhu pesiksen (L-Tec Sport Oy) kanssa yhteistyössä toteutettu painomailaharjoittelu tutkimus osoittaa, että painomailoilla harjoittelemalla voidaan kehittää mailanliikenopeutta merkittävästi enemmän, verrattuna tavallisella mailalla tehtyyn harjoitteluun. Tutkimus oli Joose Kemppaisen Pro Gradu-tutkielma Jyväskylän Yliopistosta.

Tutkimus toteutettiin vuoden 2014 lopulla Vuokatti–Ruka Urheiluakatemian pesäpallo opiskelijoiden kanssa. Tutkimukseen osallistui 20 henkilöä, 10 miestä ja 10 naista. Koehenkilöt jaettiin koeryhmään (10 henkilöä) ja kontrolliryhmään (10 henkilöä). Koeryhmä suoritti lajiharjoituksensa käyttäen oman normaalin pesäpallomailan lisäksi ali-ja ylipainoisia mailoja, kun puolestaan kontrolliryhmä suoritti lajiharjoitukset käyttäen pelkästään omaa normaalia pesäpallomailaa.

Molemmat ryhmät suorittivat seitsemän viikon harjoitusjakson. Ryhmillä oli kolme lajiharjoitusta viikossa ja yksi lajiharjoitus sisälsi 150 peruslyöntiä. Koeryhmä suoritti lyönneistä ⅔ painomailoilla ja ⅓ tavallisella pesäpallomailalla. Painomaila lyönneistä puolet suoritettiin alipainoisella mailalla ja puolet ylipainoisella mailalla (50 alipainoinen – 50 normaali – 50 ylipainoinen). Painomuunnellut mailat olivat painoltaan ± 12 % tutkittavan oman pesäpallomailan painosta. Kontrolliryhmä suoritti kaikki 150 lyöntiä omalla pesäpallomailalla.

Ennen ja jälkeen harjoitusjaksoa tutkittavat suorittivat lyöntimittaukset, joissa mitattiin lyöntisuorituksen ajalta mailanpään liikenopeutta ja osuman jälkeistä pallon lähtönopeutta. Koeryhmän mailojen liikenopeudet paranivat alipainoisella mailalla noin 7 %, normaalilla mailalla noin 10 % ja ylipainoisella mailalla noin 11 %, kun puolestaan kontrolliryhmän mailojen liikenopeudet pysyivät lähes muuttumattomina. Pallojen lähtönopeudet kasvoivat molemmilla ryhmillä hieman, mutta tilastollisesti merkitsevää eroa ei kummankaan ryhmän kehityksessä ollut.

Lajispesifisenä voimaharjoittelumuotona painomailoilla harjoittelu voi lisätä mailan liikenopeutta, minkä myötä lajisuoritus voi parantua. Tulosten mukaan mailan kasvanut liikenopeus ei merkitse suoraan pallon lähtönopeuden kasvamista. Mailan liikenopeuden lisäksi pallon lähtönopeuteen vaikuttaa useampi tekijä, joista yksi oleellinen on osumatarkkuus.

Tarkempaa tietoa tutkimuksesta:

https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/49025

Katselukerrat (7561)/Kommentit (0)

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy jättääksesi kommentin.

YHTEYSTIEDOT

Markkinatie 1
88610 SOTKAMO 


Instagram

© 2019 Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia